Всичко около нас се развива. Без значение пандемия, криза и инфлация, технологичният свят не спира да върви напред. И ние с него или поне до някаква степен. Вероятно си спомняш първите мобилни телефони, да, онези своеобразни тухли четворки, които тежаха около 2 килограма и които само най-големите баровци можеха да си позволят… А, виж телефона си, сега с него можеш да правиш какво ли не – от видео разговори, през писане на мейли и постоянна връзка с целия свят.

Ти вървиш напред заедно с технологиите, а защо домът ти изостава? Вярно, крушките ти са LED, телевизора е смарт, но възможностите на 21-ви век не се изчерпват само до тук! В поредица от няколко материала ще ти дадем основните насоки как да превърнеш своят дом в своята смарт крепост! Това преобразяване не само ще ти донесе допълнителен комфорт и удобство, но и ще намали сметките ти и ще ти даде сигурност, каквато дори не си предполагал, че можеш да имаш.

Започваме с основите!

Това е именно интернет връзката ти. Със сигурност, имаш интернет вкъщи, обаче какъв е той? За да изградиш смарт дом ти е необходим не просто някакъв, а наистина качествен рутер, както и стабилна WiFi връзка. Хубавият рутер е инвестиция, която ще ти се отплати неколкократно в бъдеще. Модерните рутери, работят на две честоти2 и 5GHz. Разликата е в скоростта на връзката и обхватът на честотата. Честотата от 5GHz е със скорост до 1300Mbps, докато тази от 2GHz – до 600Mbps, но нейният обхват е по-голям, заради по-добрата проводимост на сигнала. И ако 2G ти звучи много остаряло и недостатъчно бързо, в сравнение с 5G, то нека те успокоим – в над 90% от случаите смарт устройствата работят идеално с  2G и не изискват последна дума на мрежата.

В заключение, можем да обобщим, следното: виж си рутера и ако той поддържа 2GHz, а WiFi  сигналът ти е стабилен си готов за следващата стъпка, а именно управлението на смарт устройствата.

Как става управлението?

Независимо на какви умни подобрения за дома си си се спрял е важно да знаеш какви са опциите за управлението им. Като за начало, през безплатно приложение на твоят смарт телефон, съвместимо както с Android, така и с IOS. А, ако искаш да си крачка напред, можеш да се обзаведеш и с домашен асистент, чрез който да контролираш всички smart джаджи, които предстои да инсталираш. Тук е моментът да уточним какво точно прави домашният асистент. Това е умно устройство, което ти позволява да контролираш уредите в дома си, само с гласа си. Звучи много готино и наистина е! Естествено, не е задължително да имаш такъв, за да имаш смарт дом, това е просто една екстра. Но ако все пак, си решил да се обзаведеш с домашен асистент, съветваме те да заложиш на класиката, като избереш между Google Home и Amazon Alexa, защото те са съвместими с над 99% от смарт устройствата. Разбира се, ако си фен на Apple, Samsung или Microsoft можеш да заложиш на HomePod, Cortana или Bixby. Те също са високосъвместими, но все пак ако искаш да си сигурен, че домашният ти асистент ще е съвместим с всяко смарт устройство, което си харесаш, заложи на изпитаните.

Има и други опции...

Има и смарт продукти, които не поддържат WiFi, а се свързват към други устройства с протоколи. Такива са продуктите на Zigbee, както и дистанционните управления, които работят на базата на радио или инфрачервена честота. За да управляваш такъв вид smart устройства имаш нужда от хъб, който да се върже към рутера ти. Може да ти звучи странно, но точно тези устройства имат едно специфично предимство – дори интернета ти да изчезне, хъбът ще продължи да управлява, всичко което си свързал към него, с направените от теб настройки!

Следва втора част…

Вашият коментар

Добави коментар