Въпроси и отговори

Представяме ти най-често задаваните въпроси за смарт продукти и техните отговори. В случай, че не откриваш информацията, която ти е необходима, можеш да се свържеш с нас или направо да посетиш нашия шоуруум.

Това е дом, пълен с умни устройства. Последните се свързват с WiFi мрежа и благодарение на тях имаш възможност за отдалечен контрол над осветлението, отоплението, различни видове развлечения и сигурността на дома ти. Смарт устройствата могат да свръзват и автоматизират и редица домакински уреди. Основната идея на тези домове е да използват напредъка на технологиите, за да подобрят комфорта, сигурността, безопасността и ефективността. Смарт уредите ти позволяват да автоматизираш различни задачи, които обикновено извършваш ръчно.

Както всичко останало и това начинание започва с малки промени. Огледай се около себе си и несъмнено ще забележиш редица малки, на пръв поглед незначителни неща, които обаче са дразнещи и могат да бъдат да бъдат автоматизирани. Това е отправната точка, от която да започнеш. Ако, например често забравяш да загасиш лампите в коридора, започни с управление на осветлението. В случай, че ти се налага често да регулираш температурата в дома си, помисли за датчик за температура и влажност или универсален преходник за смарт климатици. Винаги, когато купуваш различни смарт устройства, първо се убеди, че те са съвместими помежду си.

Няма точно определен стандарт, за необходими елементи в един смарт дом. Най-често срещаните, обаче са смарт устройства, които автоматизират работата на домакинските уреди, осветлението, климатизацията и сигурността.

Няма еднозначен отговор на този въпрос. По принцип, това зависи от самото устройство. За да инсталираш смарт преходник, например, ти е нужно просто да можеш да инсталираш приложение на мобилния си телефон. Можеш ли да го направиш си повече от квалифициран за този монтаж. В случай, че се налага да инсталираш смарт ключ за осветление, а до сега не си подменял подобен вид ключове ще е добре да обмислиш професионален монтаж или поне опцията “помощ от приятел” с повече опит.

Това зависи изцяло от умното устройство. Има смарт уреди, които имат възможност за работа без интернет връзка или електричество, защото се захранват от батерии. Спре ли им WiFi връзката, обаче те губят интелигентните си функции, които ги правят смарт. Умните ключове за осветление, например, ще продължат да работят, като традиционни такива, дори да нямаш интернет връзка. Възможността за отдалечен контрол от твоя страна, обаче ще се загуби.
Въпреки, че загубата на WiFi или спирането на тока са значително редки явления в наши дни е добре да се запознаеш с потенциалните последици, от това събитие, върху всяко едно смарт устройство, преди да го закупиш.

За съжаление, отговорът на този въпрос е “Не.”. Поради тази причина още в самото начало, поставяйки основите на твоя умен дом, е от изключително значение да избереш с какви смарт продукти ще го оборудваш. Информацията кое умно устройство с какви платформи работи можеш да откриеш в неговото описание. За всеки случай ако имаш съмнения дали смарт устройство А и смарт устройство Б са съвместими помежду си, свържи се с нас за повече информация.

По принцип това е изцяло твое решение, но нашия съвет е да поставиш основите с по-малки и евтини умни устройства. Идеален за старт е смарт преходника. Инсталацията му е елементарна, управлението – също. В случай, че ти допадне да работиш с него продължи нататък по съставения от теб план или според личните си предпочитания.

Относно този въпрос е добре да вземеш предвид 2 неща: приложенията за управление на домашни асистенти и приложенията за управление на смарт устройства са две различни неща. Приложенията за контрол над Google Assistant и Amazon Alexa са достъпни както за потребителите на Android, така и за тези на IOS. Така, че не би следвало да имаш някакви проблеми с управлението. Същото важи и за приложенията за управление на повечето умните устройства. При все това, преди да закупиш умна джаджа е добре да провериш с какво приложение работи тя и дали то е налично за изтегляне за твоя смартфон.

Отговорът на този въпрос е “Не.“. Започавайки да градиш своя умен дом, реално ти определяш стартовия бюджет, както и инвестицията в последствие. Нашият съвет е да започнеш с 1-2 смарт продукта и да надграждаш постепенно. Идеални за “новобранците” са смарт контактите, смарт преходниците и смарт ключовете за осветление или бойлер.  Когато разполагаш с 2-3 продукта, елиминираш необходимостта от хъб или гласов асистент и управлението става само на ниво мобилен телефон. Разбира се, в процеса на изграждане можеш да си вземеш и такива смарт глезотийки, но за начало те не са ти необходими.

Реално, да. По-голямата част от смарт устойствата има потенциала да направят дома ти по-енергийно ефективен. Например, смарт ключа за бойлер ще ти позволи да имаш топла вода по всяко време, докато самият бойлер работи само в избрани от теб часови диапазони. Умният преходник за климатик ще ти даде възможност да подгрееш постепенно дома си преди да се прибереш. Смарт винтилите за радиатор можеш да управляваш дистанционно и по-възможно най-ефективния начин. Такива примери има много. В случай, че наистина искаш да оптимизираш разходите си за електричество, умните устройства могат много да ти помогнат.

Кинетичните ключове се управляват от контролери, които работят на 220-240V. ON/OFF контролерите управляват всички видове лампи – от LED ленти до обикновени крушки или LED лампи. Димиращите контролери управляват лампи или ленти, които работят на 220V.

Искаш да научиш повече за различните смарт технологии и тяхното приложение? Посети нашия Блог! В него публикуваме различни авторски материали на тема смарт устройства.